میکرواینجکشن یا ICSI

تعداد بازديد: 3692
بيمارستان مادر و كودك غدير میکرواینجکشن یا ICSI روش‌های کمک باروری انواع بسیار زیاد دارند که از بسیار ساده شروع و به بسیار پیچیده ختم می‌شوند. باید دانست که هر زوجی نیازهای مخصوص به خودشان را دارند و باید روش مناسب همان زوج را به آن‌ها پیشنهاد کرد. ICSI یا میکرواینجکشن مانند IVF و IUI یکی از روش‌های کمک باروری (ART) است. برخلاف آی یو آی (IUI) که در آن اسپرم‌های مرد توسط لوله‌ای وارد رحم خانم می‌شوند، در IVF و ICSI، تخمک خانم با اسپرم مرد در خارج از بدن، در محیط آزمایشگاه باهم ترکیب می‌شوند و پس از لقاح، جنین حاصله در داخل رحم خانم گذاشته می‌شود.


ميكرواينجكشن چيست؟

ICSI مخفف کلمه Intra Cytoplasmic Sperm Injection است که ترجمه فارسی آن تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم می‌شود که بر پایۀ روش لقاح برون‌تنی (IVF) شکل گرفته است و شانس موفقیت آن را بیشتر می‌کند.این تکنیک برای اولین بار در بلژیک در سال ۱۹۹۲ برای درمان ناباروری مردان استفاده شد و موفقیت ناشی از آن تحول عمده‌ای در درمان ناباروری با علت مردانه ایجاد نمود. محور اصلی درمان ناباروری به روش لقاح برون‌تنی یا آزمایشگاهی این است كه سلول‌های تخمک و اسپرم در محیط مناسب کنار هم قرار بگیرند تا اسپرم بتواند تخمک را بارور کند. در روش کلاسیک آی وی اف، اسپرم‌ها را در محیط آزمایشگاهی اطراف تخمک قرار می‌دهند تا به تخمک متصل شود و آن را بارور کند. اما در روش میکرواینجکشن، یک اسپرم برگزیده که کیفیت بالایی دارد، به‌طور مستقیم با سوزن مخصوص به درون تخمک تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. با این روش، مردانی که تعداد اسپرم‌شان کم است، نیز می‌توانند شانس باروری بیابند.


مراحل ICSI

  1.  در این عمل ، تخمک زن تحت يک بيهوشی کوتاه و موقت گرفته می شود
  2.   نمونه اسپرم از مرد گرفته می شود و در آزمایشگاه آندرولوژی به روش های مخصوص شسته می شود .
  3.   اسپرم مرد، پس از آماده سازی، توسط جنين شناس به داخل تخمک تزريق می‌شود.
  4.   سپس تخمک های ترکیب شده با اسپرم مرد را در آزمایشگاه جنین شناسی درون دستگاه ״انکوباتور״ که محیطی مشابه رحم مادر را فراهم می‌سازد در دمای سی و هفت درجه و در محیط کشت مناسب، به مدت ۴۸-۷۲ ساعت قرار می‌گیرد. به تخمک لقاح یافته، جنین گفته می‌شود.
  5.   جنین تک سلولی شروع به تقسیم می‌کند و یک جنین چند سلولی ایجاد می‌شود.
  6.   معمولاً جنین پس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت هنگامی که به مرحله۴-۸ سلولی رسید به رحم زن منتقل می‌شود تا در آنجا لانه گزینی کند و بارداری انجام شود.
  7.   معمولا جهت افزایش شانش بیشتر بارداری ، بیش از یک جنین وارد رحم مادر میکنند که احتمال چند قلوزایی افزایش می یابد.این احتمال به مواردی چون سن مادر و تعداد جنین های انتقال یافته بستگی دارد. در زنان جوان تر احتمال چند قلو زایی بیشتر است.


به طور کلی می‌توان مراحل انجام عمل ICSI را به پنج مرحله تقسيم کرد

  1.  مرحله اول تحريک تخمک‌گذاری: (تحريک تخمدان با استفاده از هورمون تحريک‌کننده فوليکولی (FSH) انجام می‌شود که به صورت خوراکی و يا تزريقی به بيمار داده می‌شود.)
  2.   مرحله دوم جمع‌آوری تخمک‌ها: (مرحله بعدی پس از هورمون درمانی، گرفتن تخمک (عمل پانکچر) است. با تحريک تخمک‌گذاری تخمدان‌ها به اندازه پرتقال متوسط بزرگ‌شده و معمولاً در نزديکی ديواره واژن قرار می‌گيرند اين امر کمک می‌کند که پزشک تحت بيهوشی عمومی يا موضعی از طريق ديواره واژن تخمک‌ها را از تخمدان جمع‌آوری نمايد.)
  3.   مرحله سوم تهيه و آماده سازی اسپرم (صبح روز جمع‌آوری تخمک‌ها، مايع منی از همسر بيمار تهيه و پس از شستشو و آماده سازی، اسپرم‌های سالم و بسيار فعال جدا می‌شوند.)
  4.   مرحله چهارم لقاح و رشد جنين در محيط آزمايشگاه (در موارد خاصی که انتقال جنين از راه واژينال مقدور نيست يا به صلاحديد پزشک انتقال جنين ممکن است با کمک لاپاراسکوپی انجام يابد که به اين روش ZIFT گفته می‌شود. بسته به شرايط رحم، سن زن و کيفيت جنين‌ها، تعداد مناسبی از آن‌ها (حداکثر تا ۴ جنين) به داخل رحم زن انتقال داده می‌شوند.)
  5.   مرحله پنجم: انتقال جنين به داخل رحم


دوره زمانی برای درمان میکرواینجکشن معمولا به این صورت زير است



میکرواینجکشن یا ICSI دوره زمانی برای درمان میکرواینجکشن معمولا به این صورت زير است


میزان موفقیت بارداری با روش میکرواینجکشن (ICSI) چقدر است؟

بر اساس داده های ملی اخیر، درصد چرخه های IVF که منجر به تولد می شود (یعنی حداقل یک کودک متولد می شود) برابر است با:
  1.  40 درصد برای زنان 34 سال و بالاتر
  2.   31 درصد برای زنان 35 تا 37 ساله
  3.   21 درصد برای زنان 38 تا 40 ساله
  4.   11 درصد برای زنان 41 تا 42 ساله
  5.   5 درصد برای زنان 43 و بالاتر


مزایای بارداری با روش میکرواینجکشن چیست؟

  1.  به مردان نابارور(علل نازایی مردان) کمک می کند. میکرواینجکشن ناباروری شدید را در مردان درمان می کند. این روش به مردانی که هیچ اسپرمی تولید نکنند و یا مقادیر بسیار کمی اسپرم تولید می کنند کمک می کند.
  2.   احتمال لقاح را افزایش می دهد. اگر IVF به خاطر مشکلات باروری تخمک موفق نشده اید، اضافه کردن میکرواینجکشن به درمان بعدی می تواند احتمال لقاح را بهبود بخشد زیرا جنین شناس فرآیند را در آزمایشگاه انجام می دهد.
  3.   ممکن است هنگام استفاده از تخمک یخ زده کمک کند. میکرواینجکشن معمولا زمانی توصیه می شود که تخمک های یخ زده در IVF استفاده می شود. مشخص نیست که آیا میکرواینجکشن میزان تخمک گذاری تخمک های یخ زده را بهبود می بخشد یا خیر. اما از آنجا که این تخمک ها در طی فرآیند انجماد تغییر می کنند، کارشناسان معتقدند میکرواینجکشن ممکن است یک روش موثر برای باروری باشد.


مراقبت هاي پس از عمل

يك تا دو ساعت پس از عمل انتقال جنين بيمار مرخص مي شود. توصيه مي شود طي 3 الي 4 روز بعد از عمل فعاليت هاي شديد كه منجر به خستگي مفرط مي شود نداشته باشد. بديهي است آرامش روحي و رواني و پرهيز از شرايط پراضطراب مي تواند در موفقيت عمل مؤثر باشد. معمولا" 10 الي 12 روز بعد از انتقال جنين بيمار به آزمايشگاه هورموني مراجعه مي كند تا مقدار ‌BHCG خون اندازه گيري شود. افزايش اين هورمون اولين نشانه حاملگي است.



ميكرواينجكشن#ICSI#مراحل ICSI#تزريق اسپرم#چند قلو زایی#تحريک تخمک‌گذاری#بارداری#لقاح#حاملگي#آماده سازی اسپرم
اخبار
.تمامی حقوق این وب سایت متعلق به بیمارستان مادر و کودک می باشد
طراحي و اجرا: واحد فناوري اطلاعات بيمارستان مادر و كودك غدير