فریز اسپرم چیست

تعداد بازديد: 4406
بيمارستان مادر و كودك غدير فریز اسپرم چیست اگر سال‌ها پیش کسی درباره توقف زمان حرف می‌زد و به شما می‌گفت که راهی برای آن می‌شناسد،باور نمی‌کردید، اما امروز شما به راحتی قادر به انجام این کار هستید؛ می‌توانید جنین فرزندتان را در یک مرکز درمان ناباروری نگهداری کنید و چندسال دیگر او را در رحم خود بپرورانید؛ کاری که مدت‌هاست در ایران به عنوان یکی از راه‌های حفظ قدرت باروری در افراد انجام می‌شود. حفظ باروری زمانی برایمان اهمیت پیدا می‌کند که نگران از دست دادن آن باشیم. این نگرانی ممکن است به دلیل ابتلا به نوعی بیماری یا بالا رفتن سن باشد. آن طور که متخصصان می‌گویند قدرت باروری در زنان از ۴۵ سالگی به بعد کاهش پیدا می‌کند. با وجود اینکه این توانایی در مردان بیشتر از زنان است، اما آن هم محدودیت‌هایی دارد و در طول زمان کاهش می‌یابد.


فریز کردن اسپرم!

سلول جنسی مردانه را می توان در دمای (70-) درجه سانتی گراد در حضور گلیسرول نگه داشت تا در مواقع ضروری دوباره به کار آید. بیمارانی که تحت درمان های خاص مانند رادیوتراپی یا شیمی درمانی قرار می گیرند، ممکن است در طی فرآیند درمان توانایی تولید اسپرم توسط بدن آن ها به طور کامل از بین برود و یا کاهش باید. این روش، برای زوج هایی که تعداد سلول های اسپرم در مرد کم است، به کار مي رود.

قبل از انجام پروسه فریز اسپرم، آزمایشگاه بايد فرايند فریز را برای نمونه دهنده توضیح داده و موافقت وی را برای اتمام دوره کسب کند، سپس فرد برای بررسی و کنترل برخی بیماریها مانند: هپاتیت B و C، ایدز و... مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. نمونه گیری منی در خود آزمایشگاه به صورت تازه انجام می گیرد. سپس نمونه با شرایط خاص و طبق قوانین، منجمد شده و در تانک نیتروژن نگهداری خواهند شد. زمان استاندارد نگهداری از اسپرم فریز شده 10 سال می باشد اما در هر آزمایشگاه تنها 1 سال از اسپرم فریز شده در قبال رضایت فرد نگهداری می شود، تمدید دوره منوط به درخواست فرد نمونه دهنده می باشد. فرد حق این را خواهد داشت در صورت پشیمانی با رعایت مقررات آزمایشگاه نمونه خود را پس گرفته یا اهدا کرده و یا برای مصارف تحقیقاتی در اختیار سایر موسسات قرار دهد.


فریز اسپرم چیست؟

انجماد شاخه ای از علم کرایوبیولوژی است که به حفظ و نگهداری طولانی مدت سلول در دمای بسیار پایین می پردازد. کشفی که درسال 1948 توسط Polge- Smith -Parks به عمل آمد، نشان داد که اسپرم fowl (ماکیان) می تواند در دمای 70 - درجه سانتیگراد در حضور گلیسرول زنده بماند، که در واقع شروع تئوری انجماد سلولهای جنسی و بافتها بود.

سلولهای زایای مرد در مقابل ابتلا به عفونت ها، ضربه، تأثیرعوامل محیطی همانند آلودگی های شغلی وهمچنین داروها به خصوص شیمی درمانی و اشعه درمانی بسیارآسیب پذیر بوده به گونه ای که این عوامل میتوانند منجر به تخریب فرآیند اسپرماتوژنز شده و تا مرحله توقف کامل روند تولید اسپرم، پیشروند.

از روش های تجربه شده و قابل قبول، حفظ باروری مردان مبتلا به سرطان و یا افراد درمعرض تخریب اسپرماتوژنز قبل ازهر گونه اقدام درمانی، انجماد اسپرم و نگهداری آن در بانک اسپرم می باشد. نزدیک به نیم قرن است که روش فریز اسپرم ابداع شده وامروزه از آن به عنوان یکی از روشهای کمک باروری ART)) مورد استفاده قرار می گیرد. اسپرم ها را می توان برای استفاده هایی چون لقاح مصنوعی یا سایر درمان های ناباروری و نیز اهداء اسپرم در آینده فریز کرد.

بعد از طی شدن آزمایشات مخصوص، انجماد نمونه های اسپرم در ظروف حاوی نیتروژن مایع با دمای 196- درجه سانتیگراد صورت می گیرد. پس از انجماد اسپرم، زمانی که فرد نیاز به ذوب نمونه داشته باشد با به کارگیری روش های پیشرفته، نمونه از حالت فریز خارج شده و برای استفاده در تکنیک های IUI،ICSI،IVF آماده می شود. در واقع تکنیک های لقاح خارج رحمی، به ویژه ICSI اثرات مخرب ایجاد شده بر روی سلولهای زایای مرد را پس از پروسه فریز جبران می نماید.


فریز اسپرم چیست فریز اسپرم چیست؟


کاربردهای فریز اسپرم

اسپرم فرد نمونه دهنده برای استفاده وی در موارد ذیل گرفته و فریز می گردد:
  1.  حفظ قدرت تولید مثل در تمام طول زندگی برای همه افراد
  2.   ذخیره و نگهداری اسپرم قبل از اعمال جراحی سیستم تناسلی که توانایی انزال و روند تغییر تولید اسپرم را مختل می نمایند.
  3.   تضمین باروری با ذخیره و نگهداری دراز مدت اسپرم برای مردانی که تحت عمل وازکتومی قرار می گیرند.
  4.   ذخیره و نگهداری اسپرم برای مردانی که مایلند اسپرم آنها درغیاب وی برای همسرشان در دسترس باشد.
  5.   فرد نمونه دهنده بزودی در معرض درمان های خاص قرار خواهد گرفت (شیمی درمانی، رادیوتراپی و ...)
  6.   فرد دارای تعداد کمی اسپرم بوده و یا تعداد اسپرمهای وی در هر بار نمونه دهی، کاهش چشمگیری را نشان می دهد.
  7.   فرد در روز نمونه گیری برای انجام عمل IVF نخواهد توانست در زمان و مکان درمان حضور پیدا کند.
  8.   ذخیره و نگهداری اسپرم برای مردانی که با مواد رادیو اکتیو، اشعه X، سموم و مواد شیمیایی خطرناک و مضر برای سلامت جنسی (دستگاه تولید مثلی) سروکار دارند.
  9.   فرد خواهان اهدای اسپرم باشد.


شانس فرزند دار شدن پس از فریز اسپرم چه میزان خواهد بود؟

برخی از اسپرم ها در طول پروسه فریز اسپرم زنده نمانده و یا دچار تغیرات ساختاری می شوند.از این پروسه بیشتر برای درمان ناباروری به روش ICSI((Intra_Cytoplasmic Sperm Injectionاستفاده می شود. اما موفقیت در روشهای IVF و DI نیز نسبی بوده که بیشتر به سن زن گیرنده اسپرم وابسته است.



اسپرم#جنين#sperm#فریز اسپرم#انجماد اسپرم#sperm freezing#فریز کردن#تولید اسپرم#بچه دار شدن#ذخیره و نگهداری اسپرم#اسپرم مرد#اسپرم اهدایی#اهداي اسپرم#بانك اسپرم#بانك تخمك#بانك جنين
اخبار
.تمامی حقوق این وب سایت متعلق به بیمارستان مادر و کودک می باشد
طراحي و اجرا: واحد فناوري اطلاعات بيمارستان مادر و كودك غدير