کیست درموئید

تعداد بازديد: 12270
بيمارستان مادر و كودك غدير کیست درموئيد کیست درموئید (Dermoid ، کیست مویی تخمدان) یک توده کیسه مانند است که از زمان تولد در بدن وجود دارد و داخل این توده مو، مایع، دندان ،بافت پوست و غدد است که پوست و روغن پوست را تولید می کنند که غده ها به تولید این مواد ادامه می دهند و باعث رشد کیست می شوند. کیست مویی تخمدان یک بیماری مادرزادی است که در طی رشد کودک در رحم شکل می گیرد و پس از تولد ممکن است رشد کرده و بزرگ شود. البته این نوع کیست فقط در تخمدان نیست و می تواند هر کجای بدن تشکیل شود ولی در بیشتر موارد نزدیک به سطح پوست تشکیل می شود البته در بعضی موارد ممکن است در داخل بدن و در بافت های عمیق تر نیز رشد کنند که به این معنی است که تشخیص آنها ممکن است تا اواخر زندگی رخ ندهد.


کیست درموئید چه زمانی ایجاد میشود ؟

در صورت رشد ناهماهنگ لایه های پوست در لایه اپیتلیوم فضایی کیسه مانند ایجاد شده در نتیجه ساختارهای پوست در این ناحیه به دام می افتند و کیست مویی ایجاد می شود. دیواره سلولی این کیست مشابه ساختار خارجی پوست و دارای فولیکول های مو، غدد عرق و گاهی مو، دندان یا عصب است. کیست درموئید دارای دو نوع خوش خیم و بدخیم است که در اغلب موارد خوش خیم می باشد.


کیست درموئيد کیست درموئید چه زمانی ایجاد میشود ؟


چگونه کیست مویی تخمدان تشخیص داده می شود؟

معاینه لگن ممکن است وجود یک کیست درموئید تخمدان را نشان دهد و آزمایش تصویربرداری که ممکن است پزشک شما برای تشخیص این نوع کیست استفاده کند سونوگرافی لگنی است. پزشک شما همچنین می تواند از سونوگرافی ترانس واژینال استفاده کند که در طول این آزمایش سونوگرافی از طریق واژن انجام می شود و همانند سونوگرافی لگن، تصاویر با استفاده از امواج صوتی ایجاد خواهند شد.

برخی از علائمی که ممکن است کیست درموئید در فرد ایجاد نماید به این شرح است:
  1.  درد شکمی
  2.   خونریزی های غیرطبیعی از واژن
  3.   مشکلات ادرار
  4.   تهوع و استفراغ
  5.   درد هنگام رابطه جنسی
  6.   درد شدید در قسمت پایینی کمر و ران ها
  7.   افزایش وزن
  8.   بزرگ شدن شکم
  9.   تب و لرز
  10.   ترشحات چرکی


تفاوت کیست مویی پایین کمر با کیست درموئید

گاهی ممکن است کیست مویی با کیست درموئید اشتباه گرفته شود که درایت و مهارت پزشک معالج می‌تواند احتمال بروز این خطا را محدود کند.

مهمترین تفاوت های کیست مویی با کیست درموئید به این شرح است:
  1.  کیست مویی از بیماری های مقعدی است که پایین کمر ایجاد می شود اما کیست درموئید در داخل تخمدان رشد می کند.
  2.   کیست مویی پایین کمر ناشی از عفونت، اضافه وزن و … ایجاد شده در حالی که کیست درموئید بر اثر بقایای مواد ژنتیک در جنینی ایجاد شده است.
  3.   کیست مویی معمولاً حاوی یک یا چند عدد مو است ولی کیست درموئید می تواند شامل فولیکول های مو، غدد عرق و گاهی مو، دندان یا عصب باشد.
  4.   کیست مویی پایین کمر عفونی است و ناشی از عفونت روی میدهد در حالی که کیست درموئید فاقد مواد عفونی است.
  5.   بهترین راهکار درمان کیست مویی با لیزر است اما راهکار درمان قطعی کیست تخمدان یا درموئید با عمل جراحی یا از طریق لاپاراسکوپی است.


روش های درمان کیست درموئید

کیست درموئید نیاز به درمان دارد ولی معمولاً درمان آن اورژانسی نیست، ولی در مواردی ممکن است کیست موجب چرخش تخمدان شود که در این صورت نیازمند درمان فوری خواهد بود، این حالت علایمی مانند استفراغ ، تب ، درد شدید ، یبوست و یا اسهال را ایجاد می کند.

درمان این کیست بستگی به فاکتورهایی از جمله سن بیمار، نوع و اندازه کیست دارد. در مراحل ابتدایی بیماری، پزشک توصیه می کند، چند ماه صبر نمایید، زیرا ممکن است برخی از کیست ها از بین بروند ولی نیاز است در فواصل زمانی منظم رشد کیست و تغییر اندازه آن از طریق سونوگرافی لگنی مورد بررسی قرار گیرد.در مراحل بعدی ممکن است پزشک داروهای ضدبارداری را تجویز نماید که این مورد نیز تاثیر چندانی در توقف رشد این سلول ها نخواهد داشت.

در صورتی که این کیست ها بیش از اندازه بزرگ شوند نیاز به درمان جراحی است، در این عمل که ممکن است با استفاده از لاپاراسکوپی نیز انجام گیرد، کیست های ایجاد شده در تخمدان برداشته خواهند شد. در صورتی که درمان با روش کم تهاجمی لاپاراسکوپی صورت گیرد نتیجه موفق آمیز تر است زیرا که مانع از چسبندگی بعد از عمل می شود. دوران نقاعت کوتاه تر و درد بعد از عمل نیز کمتر خواهد بود.

در حالتی که کیست درموئید سرطانی باشد، ممکن است رحم، تخمدانها و لوله های فالوپی در طی عمل جراحی برداشته شوند و همراه با این عمل نیز درمان های شیمی درمانی و پرتو درمانی انجام گیرد. همچنین در صورتی که کیست تخمدان بعد از یائسگی ایجاد شود، احتمالاً پزشک عمل جراحی را توصیه می کند.

قبل از عمل نکاتی از طرف پزشک مطرح می شود مانند تاریخچه پزشکی، علائم، ریسک یا وجود عفونت، تحمل برای عمل و داروهایی که پس از جراحی مورد نیاز است و اما در مورد جراحی باید گفت که دو نوع جراحی برای کیست مویی تخمدان در نظر گرفته می شود :
  1.  سیستکتومی Cystectomy : می تواند به روش سنتی (باز) یا به روش لاپاراسکوپی انجام شود و در این جراحی تمام سعی جراح بر این است که در حین برداشتن کیست تخمدان بخش اعظم تخمدان دست نخورده باقی بماند چرا که وجود آن برای باروری ضروری است.
  2.   اوفورکتومی Oophorectomy : اوفورکتومی روشی به منظور برداشتن یک یا هر دو تخمدان است زیرا اگر کیست تخمدان آسیب جدی به تخمدان وارد کرده باشد و یا در ابعاد بزرگی باشد و یا به دلایل تخصصی که فقط پزشک متخصص می تواند تصمیم بگیرد، این جراحی انجام می شود.



کیست درموئید#Dermoid#کیست مویی تخمدان#کیست مویی#سونوگرافی لگن#سیستکتومی#اوفورکتومی#Cystectomy#Oophorectomy
اخبار
.تمامی حقوق این وب سایت متعلق به بیمارستان مادر و کودک می باشد
طراحي و اجرا: واحد فناوري اطلاعات بيمارستان مادر و كودك غدير